Öğrenci Taşımacılığında Güvenlik İçin Alınabilecek Tedbirler

Öğrenci taşımacılığında kullanılan servis araçları zaman tasarrufu ve ulaşım kolaylığı açısından büyük öneme sahiptir. Fakat, bu servis araçlarından en iyi şekilde fayda sağlamak ve olası olumsuz durumların önüne geçmek adına öğrenci velisi, öğrenci, araç sürücüsü ve öğretmen dahil pek çok kişiye önemli sorumluluklar düşüyor.

Okul Taşıtları İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar

İlk olarak öğrencilerin kullandığı servis aracının resmi belge ve plakaya sahip gerçek bir okul servisi aracı olmasına dikkat edilmelidir. Okul servisi sürücülerinde mutlaka olması gereken Src 2 belgesinin var olduğundan emin olunmalıdır. Servis aracının faaliyete başlamasından itibaren periyodik olarak yapılması gereken kontrolleri yapılmalı, başta okul yönetimi ve trafik personeli olmak üzere zaman zaman kontrollere tabi tutulmalıdır.

Okul taşıtının arkasında ışıklı DUR işaretinin bulunması gerekir. Bu işaret, öğrenciler servis aracına binerken ve servis aracından inerken mutlaka yakılmalıdır. Ayrıca ışıklı DUR işareti yanıkken servis aracının arkasından gelen araçların yasa gereği durması zorunludur. Okul taşıtları öğrencilerin geliş gidiş saatlerine uygun bir şekilde çalışmalıdır. Okul taşıtların asla araç kapasitesinden fazla öğrenci taşınmamalıdır.

Okul servislerinde araç içinde düzeni sağlamak ve öğrencilerin iniş ve binişlerine yardımcı olmak amacıyla bir rehber öğretmen veya bir görevli bulunmalıdır. Ayrıca, okul taşıtlarında öğrencilerin yetişebileceği pencerelerin sabit ve güvenli olması zorunludur.

Okul Taşıtına Binmeden Önce Yapılması Gerekenler

Öğrencilerin servise binmek için zamanında hazır olmaları ve okul taşıtına binerken ve okul taşıtından inerken ellerinde çanta dahil herhangi bir şey bulundurmamaları çok önemlidir. Bu nedenle mutlaka tüm eşyaların sırt çantasında taşınmasına ve çantanın fazla ağır olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, bir yaya olarak servis durağına kadar trafik kurallarına uyulmalıdır. Durağa ortalama 5 dakika önce gitmek hem öğrencinin hem de okul taşıtının trafik güvenliği açısından sorun yaşamasına engel olur. Öğrenciler okul taşıtının önünde ya da arkasında asla beklememelidir.

Okul Taşıtından İndikten Sonra Yapılması Gerekenler

Araç sürücüsü aracı tam olarak durdurmadan, aracın kapısını asla açmamalıdır. Öğrenciler ise araçtan inmeden önce sırt çantalarını takmalıdır.

Araçtan sırayla ve tutunarak inilmelidir. Okul taşıtından indikten sonra okula kaldırımdan yürüyerek gidilmelidir. Eve dönüş esnasında da aynı kurallara uyulmalı ve gereken güvenlik önlemleri alınmalıdır.

 

Firmalar Servis Taşımacılığı Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İş yerlerine personelin, okullara ise öğrencilerin, güven içinde ve zamanında gidip gelebilmesi için, firmalar servis taşımacılığı hizmeti almaktadır. Bu önemli hizmet için ihaleler yapılmakta ve özel şartlar aranmaktadır.

Servis Taşımacılığı Hizmeti Neden Önemlidir?

Firmalar için en önemli konuların başında zaman gelmektedir. Firma personelinin ulaştırılması ise, zaman yönetiminin ilk ve en önemli adımıdır. Özellikle kendi imkanları ile işe gelen personel, yapılan zaman yönetimini aksatmakta, böylece işlerin de aksamasına sebep olmaktadır. Bu da firmalar için, maddi ve itibar kayıpları olarak geri dönmektedir. Firmalar, bu sorunları tamamen halletmek için, servis taşımacılığı hizmeti almaktadır.

Özellikle büyük şehirlerde faaliyet gösteren firmalar için, bu hizmet trafik yoğunluğundan dolayı vazgeçilmez olmaktadır. Toplu taşımaların, büyük şehirlerde yetersiz kalması, mesaiye geç kalmanın en büyük nedenini oluşturmaktadır. Ayrıca trafikte uzun ve sıkıcı saatler geçen personelin, bu yorgunluk ve moralsizlikle işe başlaması da, işten elde edilmesi istenen verimi de düşürmektedir. Firmalar, servis taşımacılığı hizmeti ile tüm bu olumsuzlukların önüne geçerek, aynı zamanda verimliliği de arttırmaktadır. Personele ödenen yol ücretlerinden de, toplu taşıma ile daha ucuza geldiğinden, oldukça tasarruf edilmektedir.

Servis Taşımacılığı Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Firmalar servis taşımacılığı hizmeti alırken ve ihalelerde şartname hazırlarken bazı konulara dikkat etmelidir. Bunlar şu şekildedir:

  1. Hizmet alınacak firmanın, geçerlilik süresi devam eden İSO 9001, İSO 14001, OHSAS 18001 ve TSE belgesi olmalıdır
  2. Hizmet alınacak araçların en fazla 5 yaşında olması lazımdır
  3. Hizmet verecek araç şoförlerin deneyimli, yasal olarak gerekli belge (psikoteknik, SRC ve şoför kartı gibi) ve ehliyetlerinin olması gereklidir
  4. Düzenli olarak araçların bakımlarının yapılıyor olması
  5. Hizmeti veren firma sahibine istenildiğinde ulaşılmalıdır
  6. Firma ile mutlaka yazılı bir sözleşme yapılması ve sözleşme şartlarına uyulduğunun sürekli olarak kontrol edilmesi
  7. Servis saatlerine ve güzergahlarına harfiyen uyulması ve araçların değiştirilmemesi
  8. Araçlarda hijyen kurallarına uyulması

Servis Taşımacılığı Hizmeti Güvenlik Konuları

Servis taşımacılığı hizmetlerinin bir diğer ayağı ise güvenlik hususudur. Bunlar şu başlıklarda toplanmaktadır;

  1. Araçların trafik ve kasko sigortaları yapılmış ve hizmet süresince de geçerli olmalıdır.
  2. İlk yardım malzemeleri taşınan kişi sayısına göre ve tam olmalıdır
  3. Araç üstü malzemelerin (yangın söndürme tüpü gibi) tam olması lazımdır
  4. Taşınan tüm personel sigorta altına alınmalıdır
  5. Trafik kurallarına harfiyen uyulmalıdır

Bursa Servis Taşımacılığı Sektörüne Yakından Bakış

Ülkemizde özellikle Bursa gibi büyük şehirlerde servis taşımacılığı sektörü büyük bir hızla gelişim göstermiştir. Büyük şehirlerde insanlar, ikamet halinde oldukları yerlerden daha uzak yerlerde öğrenim ve iş hayatlarını sürdürüyor. Durumun böyle olmasından dolayı da, servislere ve servis taşımacılığı yapan firmalara büyük bir ihtiyaç bulunuyor.

Servis taşımacılığında en önemli pay hiç şüphesiz öğrenci taşımacılığındadır. Öğrenci taşımacılığını personel ve sonrasında ise turizm taşımacılığı geliyor. Bu 3 alanın dışında ayrıca, otobüs ve servis kiralama gibi hizmetlerde servis taşımacılığı sektörü içerisinde kendisine yer buluyor. Geniş bir hizmet sektörü haline gelen servis taşımacılığında rekabet ortamı da bir hayli üst düzeydedir.

Bursa’da Öğrenci Taşımacılığı Sektörü

Bursa’nın şu an ülkemizin en büyük 5 kentinden biri olması ve günden güne daha da büyümesiyle orantılı olarak okul sayıları da artış gösteriyor. 2018/2019 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başladığı şu günlerde, binlerce servis aracı da yollara çıkmıştır. Öğrencileri evlerinden alıp, okudukları okula sağ salim bir şekilde götürüp, getirip servis taşımacılığı yapan kişiler için önemli bir süreçtir.

Türkiye toplamına bakıldığında, yaklaşık olarak 40.000 öğrenci taşımacılığı yapan servis aracı bulunuyor. Öğrenci servis taşımacılığının yaratmış olduğu sektörün iş hacmi ise, 1 milyar Türk Lirasını bulabilmektedir. Bu sebeple, öğrenci hem büyük bir kazanç kapısı, hem de oldukça dikkat gerektiren bir iştir.

Bursa’da Personel Taşımacılığı Sektörü

Günümüz ekonomik şartlarının gelişmesi, her ailede en az bir arabanın olmasını sağlamıştır. Bu sebeple, yollar ne kadar geniş olursa olsun trafiğin olması kaçınılmazdır. Personel taşımacılığının yapılması, trafiği rahatlatan bir unsur olarak öne çıkıyor. Her ne kadar personel servisleri olsa da, bireysel araçlarıyla işe gidip gelen insanlarda bulunuyor. Ancak, personel taşımacılığı tüm çalışanların zamanında işlerine gidip, gelmelerini sağlamaktadır.

Bursa’da Turizm Taşımacılığı Sektörü

Servis taşımacılığı sektörü içerisinde, öğrenci ve personel taşımacılığına göre yeni bir dal olan turizm taşımacılığı, Bursa’ya turistik bir gezi için gelen ve araç kiralamak istemeyen insanlar için oldukça iyi bir hizmettir. Bursa’yı A’dan Z’ye rahat bir şekilde gezmek isteyenler için turizm taşımacılığı önemli bir noktadadır.

 

2019 Yılı Öğrenci Servisleri İçin Yeni Yönetmelikte Neler Var?

Eğitim ve öğretim hayatı küçük yaşlardan itibaren başlamaktadır. Kişiler çocuklarını güven içerisinde okula götürmek ve getirmek için servis taşıma hizmetine başvurmaktadır. Ancak yaşanan bazı olumsuz durumların neticesinde hem öğrencilerin velilerini hem de servis taşıma görevinde bulunan kişilerin haklarını korumak amacıyla bazı yönetmelikler çıkarılmıştır. Bu yönetmeliklerin amacı ise her iki tarafın ve çocuğun menfaatlerinin korunması olmaktadır.

Yönetmeliklerde Neler Bulunur?

Çıkarılan yönetmelikler ihtiyaca cevap verecek şekilde her sene eğitim öğretim başında düzenlenmektedir. Genel amaçla bakılacak olursa yönetmelikler şu kalemlerden oluşmaktadır:

  • İç ve dış kamera sistemi: Çocukların araç içerisinde tehlikeli durumlarını gözetim altında tutabilmek amacıyla kamera sistemi bulunmaktadır. Aynı zamanda dışarıdan gelebilecek olan tehlikelerin kontrol edilmesi ve gözetlenmesi açısından da dışarıyı algılayabilen kamera sistemleri her serviste mevcuttur. Kamera zorunluluğu 3 Eylül 2020 yılına kadar uzatılmıştır. Kameralar ise 30 gün boyunca kayıtlı olacak şekilde çekim yapacak özellikte olmalıdır.
  • Beyaz cam zorunluluğu: 2019 yılı itibariyle tüm servis araçlarında çocukların güvenliği açısından beyaz cam zorunluluğu getirilmiştir. Bunun sebebi ise içerideki durumların veya serviste unutulan bir çocuğun fark edilmesinin dışarıdaki vatandaşlar tarafından sağlanması amacıyla oluşturulan bir sebeptir. İç mekanı gösteren beyaz cam uygulaması ise 3 Eylül 2020 yılına kadar uzatıldı.
  • Üç nokta emniyet kemeri sistemi: Her koltukta oturan öğrencinin olası trafik kazasında herhangi bir yara veya sağlığını tehdit eden bir unsur ile karşılaşmasını önlemek amacıyla emniyet kemeri ve bu kemerlerin takılması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Koltukta oturmaya duyarlı sensör: Özellikle küçük yaş gruplarına hizmet veren servislerde koltukta oturmaya duyarlı sensörler şartı getirilmiştir. Bu özellikleriyle çocukların ayakta kalmalarının önüne geçilecektir. Tüm araçlarda hostes bulunsa dahi bu araçlarda kontrol hakimiyetinin tamamen kurulabilmesi için bu uygulama zorunlu hale getirilmiştir. Çocuğun koltuktan kalktığı anda sensör devreye girerek bu duruma izin vermeyecektir.