2019 Yılı Öğrenci Servisleri İçin Yeni Yönetmelikte Neler Var?

Eğitim ve öğretim hayatı küçük yaşlardan itibaren başlamaktadır. Kişiler çocuklarını güven içerisinde okula götürmek ve getirmek için servis taşıma hizmetine başvurmaktadır. Ancak yaşanan bazı olumsuz durumların neticesinde hem öğrencilerin velilerini hem de servis taşıma görevinde bulunan kişilerin haklarını korumak amacıyla bazı yönetmelikler çıkarılmıştır. Bu yönetmeliklerin amacı ise her iki tarafın ve çocuğun menfaatlerinin korunması olmaktadır.

Yönetmeliklerde Neler Bulunur?

Çıkarılan yönetmelikler ihtiyaca cevap verecek şekilde her sene eğitim öğretim başında düzenlenmektedir. Genel amaçla bakılacak olursa yönetmelikler şu kalemlerden oluşmaktadır:

  • İç ve dış kamera sistemi: Çocukların araç içerisinde tehlikeli durumlarını gözetim altında tutabilmek amacıyla kamera sistemi bulunmaktadır. Aynı zamanda dışarıdan gelebilecek olan tehlikelerin kontrol edilmesi ve gözetlenmesi açısından da dışarıyı algılayabilen kamera sistemleri her serviste mevcuttur. Kamera zorunluluğu 3 Eylül 2020 yılına kadar uzatılmıştır. Kameralar ise 30 gün boyunca kayıtlı olacak şekilde çekim yapacak özellikte olmalıdır.
  • Beyaz cam zorunluluğu: 2019 yılı itibariyle tüm servis araçlarında çocukların güvenliği açısından beyaz cam zorunluluğu getirilmiştir. Bunun sebebi ise içerideki durumların veya serviste unutulan bir çocuğun fark edilmesinin dışarıdaki vatandaşlar tarafından sağlanması amacıyla oluşturulan bir sebeptir. İç mekanı gösteren beyaz cam uygulaması ise 3 Eylül 2020 yılına kadar uzatıldı.
  • Üç nokta emniyet kemeri sistemi: Her koltukta oturan öğrencinin olası trafik kazasında herhangi bir yara veya sağlığını tehdit eden bir unsur ile karşılaşmasını önlemek amacıyla emniyet kemeri ve bu kemerlerin takılması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Koltukta oturmaya duyarlı sensör: Özellikle küçük yaş gruplarına hizmet veren servislerde koltukta oturmaya duyarlı sensörler şartı getirilmiştir. Bu özellikleriyle çocukların ayakta kalmalarının önüne geçilecektir. Tüm araçlarda hostes bulunsa dahi bu araçlarda kontrol hakimiyetinin tamamen kurulabilmesi için bu uygulama zorunlu hale getirilmiştir. Çocuğun koltuktan kalktığı anda sensör devreye girerek bu duruma izin vermeyecektir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir